Inspiratie!

Waar is kunst goed voor? I

Mensen laten me vaak weten moeite te hebben met hun eigen creativiteit. Ze hebben ergens geleerd dat creatief werk en kunst niet ‘nuttig’ zouden zijn. In de komende tijd onderzoek ik graag met jullie in dit idee. Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt en voelt. Je reacties zijn welkom.
Hier laat ik nu graag professor Ellen Dissanayake van de University of Washington aan het woord. Ze vertelt over hoe kunst en onze rituelen zich al duizenden generaties gezamenlijk ontwikkelen.

Dans, beweging, beeld…

Heather Hansen danst, beweegt en drukt zich beeldend uit. De beweging wordt tastbaar in grote levendige mandala’s. Krijt op papier, maar ze werkt ook in bijvoorbeeld het zand op het strand of met verf op doek. Geniet van haar en haar werk.

Marlene Dumas aan het werk

Aanstekelijk fragment van een documentaire over Marlene Dumas. Je ziet haar aan het werk op de vloer van haar atelier, omringd door foto’s en beelden die haar inspireren.


Op vrijdag 5 september was Marlene gast in ‘College Tour’, kijk die uitzending hier terug.
In het Stedelijk Museum Amsterdam is van 6 september – 4 januari een overzichtstentoonstelling van haar werk te zien: Marlene Dumas: The Image as Burden

The Gap, de kloof tussen je werk en je smaak

Daniel Sax maakte dit filmpje, geïnspireerd door een opname van verhalenmaker Ira Glass. Het is een leuke aanmoediging voor iedereen die ontmoedigd raakt omdat je creatief werk niet aan je eigen smaak voldoet : )
Onder het filmpje schrijft de maker over zijn inspiratie ervoor.

Kairos – de Tussentijd

20140804_141306

Een plooi in de tijd, tussentijd, Kairos. Dat is de tijd waar creativiteit ontspringt en tot bloei komt. Joke Hermsen schreef een prachtig boek over de twee vormen van tijd die we kennen: Chronos, de praktische tijdsindeling waarmee we meten en organiseren. De tijd waarmee onze agenda’s en hoofden vol zijn. Waarin de minuten allemaal hetzelfde zijn en zonder aanzien des persoons of gebeurtenis meedogenloos wegtikken. Kairos daarentegen, de plooi in de kloktijd, is van een hele andere orde. Hier heerst beleving en inspiratie. Hier hervinden we onszelf en begint creativiteit te vloeien. De nieuwe beginnen, de invallen en inzichten, allemaal in ‘Kairos’. Hier ervaren we de vreugde van het leven zelf.
Wil je ook Kairos ervaren? Ga mee naar Frankrijk, 5 dagen alle tussentijd voor jouw creativiteit.

A star is born – David Bowie, Sound and Vision

David Bowie Ziggy
‘Oh my Góóóóód’ roept de fan in mij. Dit is een geweldige (BBC-)documentaire om te zien. Over een uitzonderlijk talent en over het creatieve proces. Ik ben geïntrigeerd hier te zien hoe een ster vorm vindt en uiteindelijk zo uitbundig straalt dat velen geïnspireerd worden. En wat een genot om de magie ervan zo uitgebreid in beeld te zien. Gaat dat zien, gaat dat zien!

Stralend goud, de pollen van Wolfgang Laib
wolfgang Laib 350

Mijmerend over de komende creatieve zomerweek en het beeldend werk dat we daar zullen doen dacht ik aan het zinderende werk dat Wolfgang Laib (Dld ’50) al jaren maakt van pollen, het stuifmeel van bloemen. Hij verzamelt het eigenhandig, snufje voor snufje. Het gaat over leven, over continuïteit en het is beeldschoon. Kijk hier naar een korte film (8 min) van het MOMA waarin hij vertelt over zijn monnikenwerk en het laat zien.

Meditatie en creativiteit? Hoezo?

Filmer David Lynch, maker van intrigerende films en series als ‘Twin Peaks’ en ‘Mulholland Drive’ vertelt begenadigd over (transcendente) meditatie en hoe het creativiteit ontsluit. En meer! Meditatie (en er zijn vele vormen) beïnvloedt onze innerlijke ervaring positief en onze blik op de wereld wordt mooier en meer vredevol. Enjoy!

Een meditatie verfrist.

Het verruimt je geest en opent creativiteit.
En dat kan al in één minuut!
Kijk hier naar het bemoedigende filmpje van Martin Boroson en leer eenvoudigweg stil te staan bij het moment.

‘Ons onderwijs doodt creativiteit’

Sir Ken Robinson breekt in deze lezing op TED.com op een geïnspireerde en grappige manier een lans voor onderwijs waarin creativiteit in mensen wordt onderkend. Hij vindt gepassioneerd dat onze tijd creatieve mensen nodig heeft. Enjoy!

Pasfilm

Bekijk het resultaat van 40 jaar consequent pasfoto’s nemen. Harry de Dood monteerde zijn pasfoto’s tot deze bijzondere film (en haalde er de shortlist van YouTube Play mee!).

Iedereen is Boeddha

Kunstenares en zen-leraar Mathilde de Vriese: “Ik probeer mensen in een staat te brengen waarin ze de perfecte schoonheid in zichzelf ervaren. Dat is op het moment waarin je accepteert wie je bent”

In het korte filmpje hieronder vertelt Mathilde over het project dat ze afgelopen zomer deed in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Website van Mathilde

Jill Bolte Taylor op TED.com:
A powerfull stroke of insight

Kijk hier naar één van mijn favoriete lezingen. Neuroanatomiste Jill Bolte Taylor vertelt gepassioneerd over de bijzondere kwaliteiten en avonturen in onze linker en rechter hersenhelft. Een ontroerend relaas uit haar eigen ervaring.

TED.comOpmerkelijke lezingen door opmerkelijke mensen

:: :: ::

Geen idee

Geen idee is ook een idee, al zijn er mensen die dat zullen bestrijden.

Geen idee is het durven volgen van een enkel woord, een paar noten, een plotselinge penseelstreek.

Geen idee is kijken wat er vervolgens gebeurt. Geen idee is vertrouwen, en angst.

Wat er in je zit, weet je pas als het eruit is.

Martin Bril.

:: :: ::