Inquiry in Expressie

Je eigen vrije flow in creatieve expressie

Heb je dat verlangen om je creatief uit te drukken maar denk je dat je dat niet kunt? Of weet je wel hoe heerlijk en verrassend het is maar is het al weer te lang geleden? En maak je er maar geen ruimte voor? Ben je nieuwsgierig naar hoe creatief werk je helpt in je persoonlijke ontwikkeling? Ga dan mee naar het creatieve veld!

Het creatieve veld is namelijk een uitzonderlijke plek. Het is een vrijplaats waarin alles kan opkomen. Iedere vorm is nog mogelijk, ook van wat nog onbekend is nu. Beelden, kleuren, lijnen ontstaan uit een bron van waaruit ook bijvoorbeeld onze dromen komen. Betekenissen vinden hun eigen weg.

Picasso ‘Ieder kind is een kunstenaar, de moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt’

Reggio Emilia

Inquiry in expressie

Inquiry is het Engelse woord voor onderzoek. Inquiry is óók de naam van een specifieke methode van zelfonderzoek. In deze workshop werken we zowel met materialen en beweging als met deze manier van zelfonderzoek. Het vult elkaar aan. Je ontdekt meer ruimte in jouw persoonlijke expressie. En je leert meer over wat creatieve expressie eigenlijk is.

In het werken openen we ons voor het vrije veld en volgen we de flow zoals die zich aandient: klein en intiem, wild en uitbundig… Je gaat zelf zo veel mogelijk ‘uit de weg’ om je te verwonderen over wat zich blijkt uit te drukken als je ‘het werken’ z’n gang laat gaan.
Het kan niet fout gaan, of goed, het gaat gewoon.

De innerlijke criticus in het atelier?

‘Ik kan het niet’, ‘Moet je zien wat hij daar maakt, véél beter dan wat ik hier doe’, ‘Dit lijkt nergens op, ik kan er beter mee stoppen’, ‘Dit lijkt wel een kindertekening, ik schaam me rot’…
De creatieve ruimte geeft een enorme vreugde. Maar we ondervinden vaak hoe sterk onze neiging is de open ruimte veiligheidshalve in te vullen met wat we al weten. Bijvoorbeeld met wat we denken dat er verwacht wordt, of wat we eerder succesvol hebben gemaakt, en vooral niet wat ‘lelijk’ is… We verliezen op die manier onbevangenheid, frisheid en ook het spelen en genieten.
Onze goede bekende innerlijke criticus is niet erg gesteld op vrije expressie. Hij gebruikt alle innerlijke stemmetjes die hij kan vinden om je in een veilige kleine wereld te houden. Om te helpen ons voor falen en pijn te beschermen. Maar ook het avontuur verdwijnt daarmee, en onze levendigheid en ons spel!
We gebruiken daarom in deze workshop een specifieke techniek om ons steeds weer vrij te maken van de commentaren van de criticus en onze vrije levendigheid terug te winnen.