Creatieve Flow en Beeldende Expressie

Unieke 6-daagse training in Frankrijk

Deze zomer (’19) geef ik deze training helaas niet in verband met werkzaamheden in het buitenland en mantelzorg. Graag zie ik je na september weer terug!
Ik wens je een mooie zomer vol geur en kleur!
Jacquelijne

Prachtig ruig atelier en lieflijk landhuis, vuurtjes bouwen, buiten werken, heerlijk eten, verschillende meditaties, zelfonderzoek, schrijven, inquiry en vééél creatief experiment!
In deze training kun je je creativiteit ontsluiten, of (eindelijk weer) volop de tijd nemen om ongestoord van het creatieve proces te genieten. Het atelier is altijd open!

Zes dagen creatief onderzoek en zelfexpressie
DaphneAls een kunstenaar volg je verlangen, je handen en je zintuigen. Je experimenteert, speelt, vindt uit en je verbaast jezelf.
Nieuwsgierig ga je mee met wat je interesseert. Je drukt je uit, in materialen, of je schrijft. Een beweging, een gedicht of gebaar… precies zoals het je in het moment vanzelf blijkt te passen. Soms samen met een ander en vaak in je eigen persoonlijke creatieve proces.

Zo kun je het pure plezier van het maken smaken. Jezelf creatief uitdrukken, precies zoals je bent op dat moment: vrij. Met je speelsheid, je nukken, de schoonheid en de lelijkheid, alles er op en er aan.

Spontaan en vrij
De manier waarop we werken nodigt je spontaniteit uit. Pablo Picasso zei ooit: ‘Ieder kind is een kunstenaar, het is de kunst er een te blijven als we volwassen worden’. We beoefenen die kunst.
Een open houding en je nieuwsgierigheid zijn je bondgenoten. En toestemming! Om te spelen en te genieten van het proces, om niet te weten wat het resultaat zal zijn. Je zoekt niet, je vindt!

We experimenteren met verschillende werkvormen. Er is een ruime keuze aan materialen en één avond houden we een college om je te inspireren met het werk van bekende kunstenaars. Je leert een kunstenaarsboek bijhouden waarin je schrijft, tekent en invallen noteert. We besteden aandacht aan mechanismen die je creatieve flow kunnen belemmeren. Je ontwikkelt slimme manieren om daar aan te ontsnappen. En vooral: niets moet! Er kan veel.

Veel kunstenaars weten het: creatie komt ‘vanzelf’…
la-perle-16…als je even niet oplet… wanneer je druk bent met spelen en creatief geworstel. Meestal willen we ons er juist mee te bemoeien. Onze denkgeest kiest de veilig weg, namelijk wat we eerder gezien hebben en wat zogenaamd wel en niet de bedoeling is. Maar vorm komt vanuit het niets, vanuit ‘niet weten’. Het is fris, direct, in het moment. Het verwondert ons en kan ons diep vervullen.
In deze training nodigen we dat uit. We oefenen om de creatieve flow toe te staan en zelf ‘uit de weg’ te gaan.
Lees hieronder meer over het bijzondere proces waar we mee werken. En over de mooie locatie!


Het landhuis en het atelier
650 Kilometer van Utrecht, in het dorpje Anrosey, ligt het liefdevol verbouwde landhuis, La Perle d’Anrosey. Het heeft een groot atelier met uitzicht over de heuvels, een enorme tuin met vijver en vuurplaats en allerlei verrassingen zoals een kapelletje in het bos.We zijn er te gast bij Egbert Brehm en Ilja Tammen, beiden kunstenaar met een groot hart en liefde voor de ontwikkeling van mensen. Ze verwelkomen ons hartelijk. Egbert kookt iedere dag een heerlijke maaltijd voor ons met voornamelijk biologische- en streekproducten.

Wie zijn ‘we’?
0801c Jacquelijne Constant, ondergetekende, geeft de training. Ik heb jarenlange ervaring in mensen begeleiden in hun persoonlijke en creatieve speurtochten. Sigrid Paulussen zal mij en jullie als assistent vergezellen. Zij heeft de training ook zelf meegemaakt. Samen verplaatsen we het atelier van ‘Een Schitterend Onderzoek’, naar Frankrijk waar we je met liefde ontvangen.


Waarom mediteren we?
Meditatie kan je dichter bij jezelf brengen. De denkgeest raakt meer op de achtergrond en ruimte wordt tastbaarder. Dit is het gebied waar onze creativiteit huist. Creatief werken kan in zichzelf meditatief zijn. En andersom stimuleren meditatietechnieken het aanboren van de creatieve bron. We doen in deze training verschillende meditaties, dynamisch en verstild. Je kunt dan zelf ‘proeven’ hoe dit voor je werkt.

Transformerende kracht van het creatieve proces
De beelden die ontstaan onthullen gaandeweg hun zeggingskracht en betekenissen.creatieve flow3 Zowel tijdens het maken als in het uiteindelijke werk ontdekken we vaak inzichten, richting en antwoorden. Zo geeft het werken je niet alleen het plezier van het creatieve spel en esthetische genot. Beelden ontrafelen, bekrachtigen, confronteren, ondersteunen en bemoedigen. En niet zelden laten zich nieuwe gebieden en onvermoede wijsheid zien.

uitwisselen

Regelmatig zul je samen met iemand anders reflecteren om je ervaringen in het creatief proces te onderzoeken en te verdiepen. Af en toe tussendoor, of ‘s avonds rond het vuur, onder de sterren, bij de nazit van de dag. Misschien wel een opmaat voor je om tóch nog even het atelier in te gaan…