Beeldende Expressie in Tantrisch onderzoek

Kunst als spirituele beoefening

Wat blijkt zich uit te drukken als je jezelf vrij laat?
Deze dagen maken we een wonderlijke reis door onszelf. We drukken op creatieve manieren uit wat we innerlijk waarnemen en wat ons beweegt, op een open, nieuwsgierige manier, ademend en vrij.
Creatieve expressie is zo een rijke meditatie vol ontdekkingen en avontuur! Het voelt vaak heel krachtig en autonoom om je op deze manier uit te drukken.
Je bent van harte uitgenodigd voor dit feestelijk, dynamisch, intiem en verrassend Tantrisch onderzoek.

Wat gaan we doen in dit Tantrisch onderzoek?
We zullen dansen, mediteren, ademen en natuurlijk veel creatief beeldend werken met verschillende materialen zoals krijten, verf, aarde, inkten, sappen en klei. Je hebt de gelegenheid een proces door te maken en jezelf uit te drukken, precies vanwaar je bent. Of dat nou vanuit een ruimere staat is, of vanuit een benauwdere hoedanigheid van je persoonlijkheid. Dat zijn allebei uitstekende uitgangspunten.

Je volgt je handen, je lichaam, je energie… je verlangen, je zintuigen, de kleuren en vormen. Spelend en ontdekkend ga je daar waar het naar toe wil. Je raakt aan en wordt aangeraakt; door je innerlijke ervaringen, het materiaal, de geluiden om je heen… en kijkt wat er zichtbaar en voelbaar wordt. Want wat wil er gebeuren als je je er niet mee bemoeit? Als je de ziel toestaat zich vrijelijk en spontaan uit te drukken? Als geen resultaat is om na te streven maar alles zich mag manifesteren.

Misschien krijg je inzichten of voel je je vrijer, of werk je juist door een verstrikking heen en heelt er iets in je. Of gebeurt er iets heel anders, het proces is heel avontuurlijk en onvoorspelbaar als je jezelf uit de weg gaat.
We zijn uiteindelijk feestelijk met onze beelden samen en laten ons erdoor raken. Je gaat rijk en vol ervaringen weer naar huis.

Dit weekend is interessant voor je als je al bekend bent met meditatie en persoonlijk werk. Het is niet nodig om ervaring te hebben met creatief werk. Dit beeldende proces kent geen goed en geen fout. Soms doe je oefeningen alleen en soms samen met anderen.

43)

Beeldende expressie als tantrische meditatie
Kunstenaars en tantrika’s hebben veel gemeen. Beide onderzoeken ze in gebieden buiten onze dagelijkse perceptie, autonoom en vrij. Moedig een weg gaande waar zekerheden achter gelaten worden om open te kijken naar de ontvouwende werkelijkheid van het eigen innerlijk en van de wereld om hen heen, geïnteresseerd in wat niet direct zichtbaar is.
Met hun werk nodigen ze een ruimer bewustzijn uit. Kunstwerken kunnen ons diep raken en gevoelens wakker maken waarvan we niet wisten dat we ze hadden.

Dat is de werking en bedoeling van de traditionele tantrische kunst. Het is niet zozeer bedoeld als aantrekkelijk kunstwerk maar om het bewustzijn te verruimen. De kunstenaar mediteert, vaak in een rituele setting, en drukt zijn of haar werkelijkheid uit in het beeld.
Dat beeld kan op zijn beurt zowel de kunstenaar als de kijker uitnodigen de diepte ervan te ervaren.

In dit weekend kun jij ook verschillende dimensies in het beeldend werken verkennen. Je kunt in beelden immers, net als in dromen, werkelijkheden betreden die in je dagelijkse realiteit niet gauw zichtbaar zijn. Taboes bijvoorbeeld, verlangens, of andere vormen van jezelf. Maar ook ruimte en andere energie kunnen tijdens het proces van het beeldend werken in je gewekt worden.
Je bent van harte welkom.