Mindfulness

Wat is het?

Mindfulness betekent: ‘opmerkzaam zijn’ of ‘wakker zijn’. Je bewust zijn van je ervaring van moment tot moment. Opmerken wat er gebeurt terwijl het gebeurt. Zonder streven, zonder te hoeven oordelen. Met een open, milde vriendelijke houding.

Je zou ook kunnen zeggen dat mindfulness gaat over de kunst volledig te leven. Om alles wat het leven je biedt, je kwaliteiten, de schoonheid, volledig te ervaren en te kunnen gebruiken. Maar evengoed de lastige en uitdagende kanten van het leven met open ogen en bewust tegemoet te treden. Zodat je beter in staat bent er een passende respons op te geven en van te leren.

Mindfulness beoefenen is een systematische methode om je geest te trainen om met je aandacht in het huidige moment te zijn. Het effect daarvan is dat je afstand leert nemen van de ronddwalende gedachten in je hoofd en je automatische gedragingen. Je geest wordt rustiger en stabieler. Je kunt je beter concentreren en gemakkelijker ontspannen. Je bent dan beter in staat om bijvoorbeeld bewust keuzes te maken in plaats van ‘geleefd te worden’.

Belangstelling voor een workshop of training op maat?

Mindfulnessinspiratie

  • One moment meditation. Kijk hier naar een bemoedigend kort filmpje en leer de ‘One moment meditation’ van Martin Boroson.
  • Kunstproject ‘Iedereen is Boeddhavan vriendin, zenlerares en kunstenares Mathilde de Vriese