Het pulseren van de rozenbloesem

Creatieve expressie als meditatie

In deze retraite onderzoeken we hoe beeldend werken een ingang kan zijn om dichtbij onszelf te komen en onszelf te proeven, verwonderd over wat zich blijkt uit te drukken in een persoonlijke unieke vorm.

Meditatie is traditioneel het hulpmiddel om op een dieper niveau naar jezelf te luisteren en aandachtig te zijn, om contact met ‘het goddelijke’ te ervaren.
De tantrische traditie leert hoe allerlei situaties en handelingen een meditatie kunnen zijn, een uitnodiging om aandachtig te zijn: lopen, ademen, eten, een ontmoeting, werken, pijn, vreugde, vrijen, sterven…..

Deze dagen laten we beeldend werk een meditatie zijn
We kijken hoe het je kan helpen je aandacht naar binnen te richten en vertrouwen te krijgen in de creatieve stroom, de spontaniteit en de wijsheid die zich wil openbaren. Zo wordt het atelier een ‘heilige plek’ waar we beschikbaar zijn en onze innerlijke stroom zichzelf vorm kan geven.

pulseren1

Hoe we werken
We doen verschillende meditaties waaronder Tandava, licht lichaamswerk, deelronden en rituelen. En we werken natuurlijk beeldend, met allerlei materialen: water, krijt, verf, aarde, inkt, klei, takken, papier, touw, waxinelichtjes, alles wat zich laat gebruiken en waar ons verlangen naar uit gaat. Ze nodigen ons uit tot smeren, vloeien, strelen, roeren, stapelen, binden, branden, krabben,scheuren, krassen.
Proevend, voelend, experimenterend kijken waar het heen gaat. Onze handen, ons hart, ons lichaam volgen, open voor het onverwachte.

Strip 1small

Je hebt geen ervaring met beeldend werken nodig
En de kunstenaressen die eerder deelnamen hebben deze invalshoek ervaren als een verrijking voor hun werk.

De plek
We verblijven in een landelijk gelegen huis in het Belgische Charneux, vlak over de grens bij Maastricht. Er is een grote tuin en een mooie sauna die altijd beschikbaar is. Je werkt in het lichte atelier maar ook op de vele andere speciale plaatsen waarover deze oude stroopkokerij beschikt.

Charneux huis2

Maaltijden
Er wordt verrukkelijk vegetarisch voor ons gekookt door Ivanka Eggenkamp. Ze houdt van schoonheid en dat komt in haar maaltijden tot uitdrukking. De aryurvedische keuken is een van haar inspiratiebronnen.

Ivanka kookt