Op Avontuur in Woordenschat en Beeldenrijk

Voedsel voor je geest

Dit is een expeditie naar het rijk van je innerlijke beelden en verhalen. Naar je poelen en vulkanen, burchten en kathedralen, bosbrand, zeebries, noordpool en evenaar. Deze dag staat in het teken van avontuur en experiment, van inspiratie en expressie.

Je wordt uitgenodigd te ontdekken en vorm te geven

Je onverwachte invallen, gedachten, emoties, twijfels en zekerheden. Lijn over lijn, woord na woord. En je krijg gelegenheid jezelf te verrassen, om te vertellen, te dichten en te presenteren op een manier die bij jou past: zingend of in stilte, ritueel of voor de vuist weg.

Beeldend werk en schrijven zijn scheppende ervaringen

Tijdens deze dag ervaar je dat je zelf daadwerkelijk de vormgever van je materiaal bent, de kunstenaar in je bestaan.  Een dag als deze heeft de bedoeling voedsel voor je geest te zijn, bouwstenen voor je creatieve proces. Je kunt naar huis met beelden om bij stil te staan, verhalen om mee weg te lopen.

Het programma

We beginnen de dag met onszelf in beweging te brengen, in je lijf en op papier, rustig of met dynamiek. Van hier uit werk je verder, vorm gevend met verschillende materialen: krassend met houtskool, smerend met verf, spetterend met water. Beelden ontstaan, verdwijnen weer, of blijven.

Er is onderzoek

Accentueer je een beeld? Verpak je het? Of laat je het knarsen?
In de middag maak je een overstap naar taal. Roept je beeld woorden op? Welke dialoog schuilt erin? Welk gedicht? Welke geschiedenis? Woorden die niet uitleggen maar toevoegen kunnen je beelden een extra lading, extra spanning en zeggingskracht geven.

Tenslotte presenteer je je werk

in een vorm die bij je past. Op een manier die iets toevoegt. Gaan staan voor wat je hebt gemaakt en anderen daarvan getuige laten zijn, vormt het slotakkoord van de dag.

Basismaterialen

zijn volop aanwezig: papier, houtskool, krijten, verf, klei, inkt… Neem zelf ook materiaal mee dat op een of andere manier bij je past (takjes, kiezels, stof, Vim, wat dan ook).

Ervaring met tekenen, schilderen of schrijven is niet nodig om van deze workshop te kunnen profiteren. Teken, schilder, of schrijf je wel, dan biedt de workshop gelegenheid je werk op een andere manier te benaderen.